Nederlandse versie
Version française
sfeerbeeld van Congo
spacer

Algemene informatie over D.R. Congo

groter lettertype standaard lettertype kleiner lettertype pagina afdrukken

Geografisch

kaart van D.R. CongoOppervlakte: 2.344.855 km2 (bijna 77x de oppervlakte van BelgiŽ).
Ligging: Centraal Afrika
Buurlanden: Congo-Brazzavile, Centraal Afrikaanse Republiek, Sudan, Uganda, Burundi, Rwanda, Tanzania, Zambia en Angola
Hoofdstad: Kinshasa
De Congolese geografie is zeer divers. Een uitgestrekt laagvlakte plateau in Centraal-Congo wordt bedekt door regenwoud. Er is gebergte in het westen, savanne in het zuiden en zuidoosten, grasvlakten in het noorden.
De belangrijkste rivier is alvast de Congo, met tal van bijrivieren.
In het westen heeft Congo via een smalle landstrook toegang tot de Atlantische Oceaan.

Opmerking:
kaart van AfrikaIn Centraal-Afrika vinden we twee Congo's, namelijk de Republiek Congo (met als hoofdstad Brazzaville) en de Democratische Republiek Congo (met als hoofdstad Kinshasa), ook wel RDC genoemd. Beide landen worden gescheiden door de Congo rivier.
Om spraakverwarring te voorkomen noemen we de Republiek Congo voortaan Congo-Brazzaville.

Linguistisch

Congo telt een immense verscheidenheid aan talen. Men schat het aantal talen op ongeveer 200. De officiŽle taal is echter Frans. Daarnaast kregen ook vier Congolese talen de status van nationale taal: Lingala, Kikongo, Swahili en Ciluba.

vlag van de D.R. CongoPolitieke status

Republiek met een sterke presidentiŽle autoriteit.
Sinds 2001 is president Joseph Kabila aan de macht. In 2006 werden er voor het eerst sinds lang democratische verkiezingen gehouden. Joseph Kabila werd verkozen tot president.

Religie

Rooms-katholiek (50%) en protestants (20%), Kimbanguist* (10%), moslim (10%) en andere (10%).
Het moet gezegd dat vele van de zogenaamde "rooms katholieken of protestanten" deel uit maken van de zogenaamde "Les ťglises de reveille", - vaak gecontesteerde - alternatieve interpretaties van het christendom.
* Deze chirstelijk geÔnspireerde religieuze stroming (sommigen spreken hier ook van een sekte) is genoemd naar Kimbangu, een Kongolees die leefde tijdens de koloniale bezetting, en tevens oprichter van de Kibanguese religie.

Inwoners

62.661.000: dit is het afgeronde cijfer dat het CIA World Fact Book (2006) weergeeft voor Congo. Elke bevolkingsschatting voor Congo is slechts bij benadering, daar er van een burgerlijke stand moeilijk te spreken valt. Daarnaast vermeldt het World Fact Book zelf dat dit cijfer sterk beÓnvloed wordt door ziekten zoals AIDS.
De gemiddelde levensverwachting ligt op 51.46 jaar en de gemiddelde leeftijd van een persoon is 16,2 jaar.
De geletterdheid ligt op 65,5%
Het BNP per capita (PPP) ligt op 300$ (2007). Congo staat hiermee op de 228ste plaats van 229landen. Congo heeft een HDI van 0,411 in 2005 en is hiermee het 168ste land op 177 landen.
spacer
  © 2017 vzw Bino na Biso steun onze projecten: 979-2280030-50 info@binonabiso.be